Uglašenost s seboj

Standardno

Bila sem na razstavi Metke Kraševec v Moderni galeriji in imela srečo, da nas je po razstavljenih slikah popeljala avtorica sama.  Retrospektiva vseh njenih del je odlična (čeprav gospa sama ni tako navdušena nad retrospektivo- se ji zdi, da je to že obračun z življenskim ustvarjanjem.) Lahko si jo še ogledate do 29. aprila v Moderni galeriji.

Tako nas je slikarka sprva kronološko popeljala čez svoje ustvarjanje. Ker to ni umetnostni blog, se ne bom poglabljala v slike. Bolj me je impresionirala njena povezanost s svojim notranjim doživljanjem in kako si “dovoli” čutiti drugače. Zato se bom osredotočila predvsem na te njene odločitve, ki so botrovale temu, da je našla in negovala svoj slog, svoj izraz. Menim, da je zato potrebna precejšnja uglašenost s svojo persono in veliko odločitev iz Odraslega.

»Uvrščali so me sem in tja, v glavnem pa niso vedeli, kaj z menoj početi. Vedno sem bila outsider in nekakšna motnja v sistemu«, pravi g.Krašovec.

Kot študentka je namreč želela je slikati abstraktno. Celo trdno odločena je bila. Imela je rada modro barvo in velika platna so bila sprva polna te barve. Potem pa je na sprehodu odkrila večerno rdečo, prišla domov in modro platno prebarvala v to “novo” barvo. To je bila ena od tistih odločitev, ki spremenijo tok življenja. Seveda pa si mora posameznik takšno odločitev dovoliti. Dovoliti si mora spremembo. Dovoliti si mora, da začuti strah pred neznanim in ga sprejeti kot del te spremembe. Strah ni vedno slab- sili nas k večji pozornosti, napolni nas z adrenalinom in boljšo odzivnostjo ter nas tako bolje opremi za neznano. Na spremembo smo tako dobro pripravljeni. Veliko ljudi se boji spreminjanja, saj dvomijo v svoje sposobnosti in se bojijo neuspeha. Ne zavedajo se, da so ravno takrat najbolj pripravljeni za spreminjanje. Poleg dovoljenja za spremembo je treba torej tudi prepoznati in izkoristiti priložnost. Pa nazaj k g. Krašovec…

Ko se je rdeča izpela, je bila prazna. Ni vedela, kaj bi. Vzela je papir, svinčnike, barvice, akvarela in samo slikala. Karkoli je prišlo ven. Včerajšnje najboljše risbe so stimulirale jutrišnje nove. Kot nekakšen stream of consciousness. Faza je trajala nekaj let… Včeš mi je bilo, da se ni te praznine ustrašila. Vzela jo je kot dejstvo. Ni dovolila, da spodkoplje njeno samozavest. Imamo dobra obdobja in slabša obdobja. V slabih obdobjih pa še ne pomeni, da smo slabi tudi mi. Na potovanju je prepoznala novo priložnost za spremembo in začela je s slikanjem portretov.

Najbolj me je impresionirala zgodba o sliki dveh žensk: želela je narisati dve enaki ženski. Ni in ni šlo. Bolj kot se je trudila, bolj ju je razlikovala. Nekaj časa se je upirala temu dejstvu, nato pa ga je sprejela. Ko je prepustila čopiču prosto pot je bila slika hitro dokončana. “Če se s sliko predolgo ukvarjaš se skvari, če premalo vložiš pa ne zaživi.” Se pravi v TA terminologiji, ravno pravšnji odmerek gonil Delaj! ali Poskusi!, toda tudi dovoljenje za Čuti! in Lahko uspeš! Posebno pozornost namreč zahteva prav to: pravšnji odmerek. “Slovenska bolezen” je namreč ravno pretiravanje z delom, strnjeno v pregovor: “Kdor ne dela, naj ne jé!” Dobro je vztrajati, toda dobro je tudi znati nehati. Slednje je pri nas pogosto opredeljeno kot neuspeh :“Nisi se dovolj potrudil. Če bi res delal, bi ti uspelo!” To seveda ni res. Zakaj bi silil z glavo skozi zid?

Dela z akrilom, iz pikici, počasi. Zakaj ne z oljem? Tudi čas podari sliki nekaj svojega. (Nobenega sledu o gonilu Pohiti!)

“Ne morem ustvarjati z drugimi v sobi. Niti svojih slik nimam, ker me motijo.” Ponovno – uglašenost s seboj. Ne boji se samote. To ni osamljenost. Gre za stik s svojim notranjim doživljanjem. Za zunanjo tišino, ki je potrebna, da sliši svoj notranji glas.

Uživala sem na razstavi. Uživala sem v kulturi.

Advertisements

One thought on “Uglašenost s seboj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s