Prekomerna raba računalnika

Standardno

Vedno pogostejša odvisnost je povezana s prekomerno rabo interneta oziroma računalnika na splošno. Toda na srečo ni več tako, da ne zna nihče pomagati. Še več! Skupina strokovnjakov je oblikovala LogOut – Center za pomoč pri prekomerni rabi interneta, s katerim sem pred kratkim začela sodelovati tudi jaz.

Pri odvisnosti od rabe računalnika je problem ta, da se v današnjem času ne da tega zdraviti s popolno abstinenco (kot je praksa pri večini drugih odvisnosti), temveč je potrebno nazaj vzpostaviti kontrolo nad dejavnostjo. Morda bi to lahko še najbolje primerjali z odvisnostjo od hrane (oziroma z motnjami hranjenja), kjer je prav tako potrebno najti ustrezno ravnotežje. Brez računalnika kmalu ne bo več mogoče preživljati vsakdanjika, vsaj za večino ljudi v našem okolju ne.

Kdaj lahko ocenite, da imate težave? Pri odraslih se pojavi preokupiranost z internetom, s socialnimi omrežji, s tem je povezan upad delovne učinkovitosti, sledijo laganje in prikrivanje online aktivnosti in neuspešni poskusi opuščanja le-te. Pojavi se izguba občutka za čas, lahko se spremeni ritem spanja. Značilno je tudi nihanje razpoloženja (negativno offline in pozitivno online) ter opuščanje ostalih aktivnosti, hobijev ali druženja. Pri mladostnikih je situacija zelo podobna, s tem da se razvijejo še konflikti s starši, neupoštevanje dogovorov, upad učnega uspeha. Na spletni strani boste našli tudi vprašalnike, ki vam pomagajo pri oceni vaših težav. Prvi posvet je brezplačen.

Na LogOut-u tako lahko poiščete izobraževanja in svetovanja o zdravi, varni, ustvarjalni, poučni in uravnoteženi uporabi digitalnih tehnologij in spleta ter programe pomoči vsem, ki so s tehnologijami preobremenjeni ali celo zasvojeni. Nasvete lahko najdejo starši, svetovalci, pedagoški delavci in seveda uporabniki vseh starosti.
Ogledate si lahko tudi prispevek, ki je bil predvajan na Tedniku, TV SLO1- začne se pri 47:30 minut

O tem, kako si s pomočjo aplikacij lahko omejite čas na internetu ali socialnih omrežjih ali pa preprosto spremljate svoj čas online, pa sem že pisala tule.

Advertisements

2 thoughts on “Prekomerna raba računalnika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s