Šiviljski tečaj

Standardno

Prijateljica se je prijavila na Rokoborbo k PaulMalina – na šiviljski tečaj ali bolje rečeno delavnico. Na tokratni rokoborbi na bi si sešili Parko Padalko. Takoj so me zasrbeli prsti, postala sem radovedna in se prijavila še sama.

Najprej sem si izbrala barvo – moja je bila peščena z rjavimi trakci, Evina pa sinja z rumenimi. Ostali dve udeleženki sta imeli sivo in vojaško varianto. Tečaj je potekal v Anselmini delavnici v starem delu mesta. Imele smo čast, da smo dobile popolnoma nove šivalne stroje. Na začetku je vsaka (od skupno štirih deklet) dobila svoj zavojček z bodočo parko. Koncept je odličen! Blago dobiš že skrojeno in zrezano, zraven so trakovi in nit v ustrezni barvi ter seveda navodila. Naredi si sam.

Po začetnih težavah (beri uporaba stroja in šivanje ravnih šivov) smo se prepustile Tininim navodilom in vzpodbudi ter začele kramljati. “A psihoterapevtka si? Ja, kaj pa ima šivanje skupnega s psihoterapijo?”

Kmalu se je izkazalo, da ima šivanje kar veliko skupnega z osebno strukturo. Pokaži mi, kako šivaš in povem ti, kdo si! No… skoraj tako.  Skratka dobila sem navdih, da opišem tečaj s psihoterapevtske perspektive, seveda v TA slogu.

Najprej ideja: da je Tina udejanjila prve pakete Parke Padalke je morala trdo delati (gonilo Delaj!), poskušati različne verzije (gonilo Poskusi!- različica prejšnjega) in seveda verjeti v uspeh (dovoljenje Lahko uspeš!). Samo šivanje vključuje mnoge vidike: najprej se pustiš naučiti (zanemariš gonilo Bodi močen!), delaš male napake, ki jih nihče razen tebe ne bo opazil (zanikaš gonilo Bodi popolen!), ura teče in ti še kar šivaš (gonilo Delaj!), ne moreš več in zdi se ti, da nisi niti na polovici – ostaneš priseben, spiješ kavo, poiščeš energijo v svojem Odraslem in nadaljuješ z delom. Ker je praksa nekaj povsem drugega kot teorija, se sproti prilagajaš, razmišljaš, kako bi lahko naredil izdelek čimbolj tvoj (dovoljenje Misli!) Ko so parke končno dovolj sestavljene, da začnemo s poskušanjem, se izkaše, da kljub istim izhodiščnim pogojem, niti dve ne bosta enaki – vsaka je našla svoj izraz (dovoljenje Bodi kar si!) Nenazadnje smo se prijavile iz ego stanja Svobodnega Otroka.

Lahko bi pustile, da nam Tina sešije večino stvari, lahko bi odšle domov na polovici, lahko bi se slepo držale načrtov, lahko bi naredile vse razen pasu, lahko bi nenazadnje parko tudi kupile v trgovini. Pa nismo! Zdržale smo, se uprle vsem oviram in jih prebrodile ter odšle domov zadovoljne. In z lepo parko…

Advertisements

5 thoughts on “Šiviljski tečaj

  1. Pingback: Sporočilo iz Parke-Padalke « Paul Malina

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s