Umrl je zdrav razum

Standardno

ŽALOSTNA NOVICA

Danes žalujemo zaradi izgube ljubljenega prijatelja Zdravega Razuma, ki je z nami živel vrsto let. Nihče ne ve, koliko je bil star, ker se je njegov rojstni list že davno tega izgubil kot posledica birokratskih zapletov.
Kljub temu se ga bomo spominjali predvsem po tem, da je vedno vedel: kdaj se umakniti pred dežjem na suho, da je rana ura zlata ura, da življenje ni vedno pošteno in da je lahko tudi sam kriv za razplet dogodkov.

Zdrav Razum je živel po principu dveh preprostih pravil: “ne zapravi več kot zaslužiš” in da “zadeve vodijo odrasli in ne otroci”.
Njegovo zdravje je začelo hitro propadati po uvajanju premišljenih toda nesmiselnih ukrepov.
Stanje se mu je poslabšalo po novici o 6-letnem fantku, ki je bil obtožen seksualnega nadlegovanja, ker je poljubil sošolko; po novici o najstnikih, ki so bili v šoli suspendirani, ker so po kosilu uporabili ustno vodico in po novici o učitelju, ki je bil odpuščen, ker je kaznoval nagajivega učenca.
Zdrav Razum pa je obležal, ko so starši začeli napadati učitelje, ko so ti le opravljali svoje delo in skušali vzgojiti otroke, katerih oni sami doma niso uspeli. Dodatno je opešal, ko so šole morale dobiti posebno dovoljenje staršev, da so učitelji otroke lahko namazali s kremo za sončenje ali jim dali Aspirin, ob tem pa niso smeli obvestiti staršev, če je noseča učenka želela narediti splav.

Zdrav Razum ni več želel živeti, odkar je cerkev postala le še posel, kriminalci pa so zdaj upravičeni do boljše obravnave kot žrtve.
Zdrav Razum je bil pretepen, ko se človek ni več mogel braniti, če je nekdo vlomil v njegovo stanovanje in ga je vlomilec lahko celo tožil za napad.
Zdrav Razum je obupal, ko je ženska, ki ni uspela dojeti, da je kava – iz katere se je kadilo – vrela. Z njo se je polila in kmalu dobila ogromno odškodnino.
Zadnji izdihljaj je spustil ob novici, da je odškodnino dobil tudi moški, ki je vtaknil prste v kosilnico, saj na njej ni bilo napisanega opozorila, da naj tega ne počne.

Zdrav Razum bodo na zadnji poti pospremili njegovi starši Resnica in Zaupanje, žena Diskretnost, hči Odgovornost ter dvojčka Zvestoba in Logika. Za njim ostajajo štiri polbratje:
Poznam svoje pravice
To hočem zdaj
Nekdo drug je kriv
Jaz sem samo žrtev

Na pogrebu ni bilo veliko prisotnih, saj jih ni veliko ljudi opazilo, da je odšel. Če se ga ti še spomniš, sporoči to novico naprej, sicer pa se pridruži večini in ne stori ničesar.

Common sense is not so common. ~ Voltaire

(osmrtnica je bila prvič objavljena v angleškem časopisu The Times, avtorica Lori Borgman, verjetno leta 1998 – podatki so nezanesljivi, saj je tekst krožil ves ta čas in se spreminjal z aktualnimi dogodki. )

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s