Mirni protesti

Standardno

Pred obetajočimi protesti se mi zdi pomembno, da se zavedamo, kaj pomeni biti del množice. Množica namreč deluje kot enota. Ne gre več za posameznike in to si je pomembno zapomniti.

Kaj je vloga policajev? Popularno mnenje je, da le varujejo tiste, proti katerim se protestira. Ni res! Varujejo tudi protestnike.

Več o tem je odlično spisal policaj na svojem blogu:

“Nekako pa razumem, da ljudje takrat v nas vidijo državo in zato nad nas sproščajo vse frustracije, katere jim je povzročila država – od prekrškov, do lisic mestnega redarstva, preveč odmerjene dohodnine, do tega, da je na vladi opcija, katero niso volili, … v nas vidijo Janšo, Kanglerja, Jankoviča, cerkev,…. če bi imeli policisti priložnost se pogovorit s protestniki, bi ugotovili, da imajo vsi iste težave in se v večini stvari strinjamo. Ne glede na to, da smo premalo plačani, pa ne moremo, res ne moremo dovoliti, da bi določeni huligani, ki izkoristijo legitimne proteste in udeležence, in se skrijejo v množici njih, le-te izkoristili za svoje izživljanje. In ne moremo nastavit svojih teles in življenj, da bi huligani v nas metali kocke, topovske udare, znake in steklenice.”

SSKJ definira demonstracije kot:

demonstrácija  -e ž (á) 1. množično izražanje razpoloženja, navadno v znak protesta: demonstracije so potekale brez incidentov; prirejati demonstracije; delavska, politična demonstracija; množične demonstracije; demonstracije proti vojni

Lahko pa si preberete tudi definicijo na Wikipediji.

Demonstracije so mirno zbiranje kot znak nezadovoljstva in njihov namen je, da se določene teme obravnava in razreši. Njihovo trajanje je različno: lahko so časovno omejene; lahko trajajo, dokler ustrezni organi ne obravnavajo zahtev demonstrantov ali dokler niso prekinjene.

 IZREDNEGA POMENA JE VZDRŽEVATI MIRNO STANJE!

–       Kako ostati miren? Na demonstracijah se čustva lahko močno razvnamejo, adrenalin naredi svoje – usmerite to energijo v skandiranje, sprehodite se. Ne tecite naokoli, premikajte se umirjeno. Dobro je imeti tudi nekaj sladkega za prigrizniti- čokolada, bonboni ipd., saj sladkor v krvi hitro pade. Tudi plastenka z vodo ni odveč.

–       Alkohol poslabša situacijo. To ni družabno druženje.To je skupno izražanje nejevolje. Pitje alkohola poveča agresijo in nekontrolirano ter predrzno vedenje.

–       Kaj s provokatorji? Če v vaši bližini mečejo petarde ali nabirajo granitne kocke/steklenice/jajca, provokatorje takoj osamite in pustite policistom prost dostop do njih. NE mirite jih sami, samo stran od njih. To so neželjeni demonstranti. Tako je zelo pomembno, da opazujete ljudi okoli sebe – manjšo skupino posameznikov, ki želi povzročati težave spoznate tudi po tem, da si pred začetkom izgreda običajno začnejo nadevati maske/rute/kapuce. Tako jih lahko hitro prepoznate in osamite. Izločite vsiljivce, ne pustite, da vas kdo ogroža s svojo neumnostjo.

–       Kako proti policijski falangi? Ko policaji sklenejo vrsto in začnejo umikati množico stran s področja demonstracij, so dobili ukaz naj spraznijo območje. To sporočijo tudi množici. Proti temu ukazu se ne da prav dosti- tudi, če ste mirno sedeli in protestirali, se morate umakniti. Najbolje pa je, da do formacije vrste sploh ne pride. Če so demonstracije mirne, potrebe po tem ni. Dokler je vse v redu, policaji stojijo v skupinah po 2-3 okoli demonstrantov. Vsak najmanjši izgred bo ostro napaden in kaznovan. Včasih ljudje to interpretirajo, da so policaji pretiravali, toda gre za varnost vseh prisotnih. Ne pozabite na to! Eno je odločno izražanje mnenja, drugo pa infantilne provokacije.

–       Stampedo (masovno premikanje množice z namenom bega ali umika) – to je IZREDNO nevaren pojav. Verjetnost smrtnih žrtev je velika. Množica se premika kot voda pri poplavi, posameznik je popolnoma brez kontrole. Zato je pomembno, da ne tečete! Premikajte se mirno, ne ustvarjajte panike. Policija skuša stampedo ustaviti. Sodelujte in ubogajte navodila. Njihov princip je namreč bolje nekaj pretepenih, kot nekaj mrtvih. In prav imajo.

–       Kaj če vržejo solzilec? Solzilec je skupno ime za pline, ki jih policija uporablja pri kontroli množice, ko druga sredstva odpovejo. Plin deluje na sluznice v ustih, grlu, očeh, dihalih in jih draži. Od tod solze, pekoče oči, pekoče grlo, težave z dihanjem. Če pridete v stik, si čimprej sperite vse z vodo (tudi zato je dobro imeti vodo s seboj). Ko spirate usta, izpljunite tekočino. Bolje je imeti očala kot leče. V različnih “domačih priročnikih” priporočajo tudi alkalno pršilo, ki se ga naredi tako, da raztopiš sodo bikarbono, alka seltzer ipd. v vodi. Nekateri demonstranti imajo preventivno s seboj smučarska očala in okoli vratu ovit šal- da zaščitijo oči in si pokrijejo nos in usta v primeri izpostavitve. Pozor! Če se zgodi, da vržejo solzilec, je nevarnost stampeda še večja!

Po socialnih omrežjih krožijo tudi slike nemških in španskih policajev, ki so sneli čelade in se pridružili demonstrantom. Lepo je videti složen narod, se strinjam. Toda tam nihče ni imel v rokah granitnih kock! Protesti so bili mirni. Ne pozabimo na to!

Različne iniciative, da bi prinesli na proteste rože, ure… so odlične in spodbujajo mirno vedenje. Kot rečeno ljudje demonstrirajo, da bi bili slišani. Tako so smiselni tudi predmeti, ki povzročajo hrup, saj odlično simbolizirajo, da ljudje dvignejo svoj glas, da bi jih slišali. Tako ni nobene potrebe po dvigovanju pesti!

4 thoughts on “Mirni protesti

  1. Super objava.
    Izjemoma se ne strinjam le s stavkom “Vsak najmanjši izgred bo ostro napaden in kaznovan.” To preprosto ni res. V Ljubljani je predvčerajšnjim skupina skinheadov med demonstracijami pred parlamentom metala jajca in granitne kocke v policijo, odvrgla prižgano baklo na parlament, vrgla petardo v množico, pretepla fotografa in napadla skupino drugih protestnikov. POLICIJA NI STORILA NIČESAR, pa se je to vse dogajalo največ 10 metrov od policijske vrste. Obstajajo pa tudi video in foto posnetki.

    Prav tako lahko iskreno podvomimo v namene policije, ko je v MB sprožila solzivce med ljudmi, čemur je sledil desant robokopov in konjenice. S tem niso umirjali stampeda, ampak ga ustvarili!

    Čeprav se strinjam z mirnimi demonstracijami in sočustvujem z usodo posameznikov policistov, moramo ostati kritični do vodenja policije in biti pozorni na ključne odločitve, ki jih v kočljivih trenutkih sprejema policijsko vodstvo.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s