Ločitvena stiska – primer terapije

Standardno

Nataša, mlada ženska v tridesetih, je prišla na terapijo zaradi situacije v zakonu. Odkrila je, da jo mož vara. Kljub temu, da sta se oba individualno vključila v terapijo, po letu in pol odnos še vedno ni bil v redu. On jo je še vedno varal in ona je bila še vedno nezadovoljna.

Image

Čeprav je Nataša večkrat razmišljala o ločitvi in mu s tem tudi grozila, si življenja brez moža ni mogla zamišljati. Ne bom podrobneje razlagala celotne zgodbe, opisala bom le eno uro terapije z Logosintezo, kjer sva obdelali ta strah in počistili njen osebni prostor, tako da je lahko začela drugače razmišljati o svoji prihodnosti.

Na začetku ure Nataša pove, da se počuti, kot da je v primežu, ter da bo lepega dne kar pobegnila. Povabila sem jo, da zapre oči in poišče svojo notranjo sliko, kako si zamišlja ta primež. Zagledala je bele opeke, štiri visoke stene, ki jo obdajajo in so le 30 cm stran od nje. To je poimenovala “kletka”. Na to podobo sva naredili Logosintezo (LS) – se pravi, da je za mano ponovila stavke o tej kletki. Po procesiranju se je slika spremenila, tako da so zidovi postali nizki, toda če je pogledala naokoli, je videla le pogorišče, vse črno, ponekod pa je še posamezne plamene. Misel, ki se ji je porodila ob tej sliki je bila: “Če bom šla tja, bom pogorela!” Narediva LS na to misel in slika se ponovno spremeni. Zagleda travo in marjeticec. Še vedno je pri teh zidovih. Sedi na tleh, naslonjena na zid, počuti se varno. Po glavi ji gre misel: “Če grem, se bom izgubila in ne bom imela doma.” Spet narediva LS. Zdaj se zakotali po klancu, tam zagleda črno jezero. Okopa se v njem in gre v leseno hiško, ki jo zagleda zraven in tam okoli začne saditi rožice. Če pogleda, od kod je prišla, vidi hišo na klančku in postane žalostna. V sebi začuti črne kroge. Narediva LS na te kroge in po procesiranju lahko jasno začuti krivdo, da je srečna v svoji hiški. Pred hišo zagleda tudi otroka in mačko. Pomisli na moža, ki trpi v svoji hiši. Ponovno uporabiva LS na tej misli in odvirti se ji nova scena: do moža je prišla druga ženska, odšla sta na letalo. Nataša se počuti bolje, na njenem dvorišču sta zdaj dva otroka in še živali, lepo ji je. Zaključi s tem, da ni tako, kot si je zamislila, da bo. In tudi to je misel za LS.

Po pogovoru o tem, kaj se je zgodilo, uro zaključiva. Po mailu mi sporoči, da se je njeno razmišljanje spremenilo – še posebej v smislu, da ne rabi biti več v zakonu. Da mora nekatere zadeve sicer še urediti, toda odnos do moža se je spremenil. Zdaj se ji zdi bolj smiselno, da gre z možem do partnerske terapevtke, da se lahko pogovorita pod strokovnim vodstvom. To možnost je prej povsem zavračala.

Na zgornjem primeru je zelo jasno vidno, kako nas notranje slike in reakcije nanje zelo omejujejo pri doseganju odločitev. Klientka zaradi omejujočih prepričanj ni mogla razmišljati zunaj svojega referenčnega okvira. Z Logosintezo na hiter in eleganten način spremenimo te podobe ter odpremo pot novim razmišljanjem. Ko situacija ni več boleča, se nam odprejo nove poti – za nove misli. Emocionalna razbremenjenost oz. odstranitev disociacije in asimilacija energije omogočita boljše delovanje posameznika: ponovno vzpostavi stik s samim seboj in si omogoči biti zadovoljen.

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s