Terapevtsko izboraževanje

Standardno

Šla sem v Švico na tečaj v sklopu Poletne akademije o Logosintezi, da bi se naučila več o PTSD, pa se je izkazalo, da ne bo tako. O tej temi sicer že precej vem, saj veliko s tem delam, toda nekako sem pričakovala, da bom dobila nek drug pogled, neko drugo strukturo. Tako moja pričakovanja niso bila izpolnjena. Očitno so bila zelo visoka. Ko sem se sprostila glede tega, da bo pač vse drugače, sem se lahko naučila popolnoma druge stvari. Če dobro pomislim: pravzaprav tiste, ki so na moji trenutni poti celo bolj aktualne, celo bolj potrebne.

20140710-132942.jpg

Pričakovanja so zoprna stvar. Zamislimo si, kako naj bi nekaj bilo in ko ni, smo razočarani. Energija nam stalno odteka na to popolno podobo, namesto da bi sprejeli to, kar se nam dogaja tu in zdaj. Enako velja za želje in ambicije.

Na srečo imam vedno možnost, da uporabim stavke (Logosintezo), da to energijo preusmerim nazaj k sebi. In vedno znova me preseneti, koliko stvari se postavi na svoje mesto, kadar počistim svoj osebni prostor.

Indira Gandhi

In vidim, da so bili zame tokrat v ospredju ljudje oziroma odnosi. Srečala sem nekaj starih kolegov s prejšnjih seminarjev in kar nekaj novih ljudi. Lepota te Poletne akademije je, da se tu zberemo strokovnjaki s celega sveta. Tokrat je bila zasedba res pestra: seveda Švica in Slovenija, pa še Škotska, Anglija, Italija, Nizozemska, Irska, Romunija, Indonezija, Avstralija, Kanada. Akademija traja 2 tedna, tako da so to le tisti, ki so bili z mano na Poti poguma (Path of Courage), ki je trajala 3 dni. Ker je to najbljižje svetovnemu kongresu, kar trenutno obstaja znatraj Logosinteze, in ker je ta še relativno mlada smer, seveda vse kar vre od idej, opazovanj, izmenjave izkušenj…

Tako se na takem trodnevnem seminarju, poleg učenja terapevtskega pristopa, veliko dela tudi na sebi. Delamo v skupinah po 4 – vsak enkrat prevzame eno od vlog: terapevt, coach, klient in opazovalec. In v vsaki poziciji se seveda naučiš nekaj novega. In nato vidiš, da se iz zapletov pravzaprav največ odneseš. Zelo sem bila vesela pozitivnega feebacka ljudi, ki so me videli delati pred pol leta in sedaj. Vedno je lepo slišati, da delaš v pravo smer.

Na koncu smo obdelali še posledice izvajanja terapije za terapevte. Tudi sama sem opazila, da sem pri tej terapiji zaradi njene globine učinka še toliko bolj izpostavljena čustveni utrujenosti – v sklopu kontratransferja. In to je tisto, kar se me je na seminarju zelo dotaknilo: v Sloveniji imam žal vsepremalokrat spregovoriti s kolegi o tem, kako delajo. Pa ne mislim le strokovno, temveč kje, kdaj in kako izvajajo svoj poklic, kakšne prepreke morajo prevladati, kakšne rešitve so poiskali za svoje cilje, kako se razbremenijo… Upam, da se bomo kmalu uspeli povezati med seboj, saj je pretok informacij in izmenjava mnenj ključnega pomena za napredek. In s tem mislim tudi na to, da bi se status psihoterapevtov v Sloveniji končno uzakonil na način, ki bi omogočal koncesije in storitve dostopne preko dodatnega zavarovanja.

Dodaten bonus pri seminarju je bil še obisk prijateljice, ki ravno tako uporablja Logosintezo, toda deluje kot coach pri korporativnih vsebinah in managementu. Ideje, misli in opazovanja so kar letele iz naju. Vsakič, ko se dobiva, si odpreva nove možnosti za delovanje na svojem področju. Res pravi pretok energije!

Za piko na i pa sem na koncu dobila še namig od supervizorke, da je naloga dobra in da bom kmalu dobila certifikat ter da sem na dobri poti, da postanem tudi trener oz. izvajalec tečajev. Juhuhu!

Zdaj pa na počitnice!

Advertisements

One thought on “Terapevtsko izboraževanje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s