Kaj je to Logosinteza?

Standardno

Ko sem objavila, da sem postala terapevt še ene smeri terapije, sem poleg čestitk in lepih želja dobila tudi veliko vprašanj, kaj Logosinteza sploh je, kako deluje, za koga je primerna… Zato sem strnila najbolj pogosta vprašanja in nanje bolj obširno odgovorila. Če sem pa kaj pozabila ali spustila, pa le pogumno na dan z dodatnimi vprašanji!

638a4ba6-2c91-415f-94a3-04ec603a8f8b

Kaj je Logosinteza?

Logosinteza (LS) je smer v psihoterapiji, ki se posveča iskanju vzrokov težav, ki jih ima posameznik v življenju. Morda se sliši to samoumevno, toda presenetljivo veliko terapij se pravzaprav posveča posledicam, jih kategorizira ter uči klienta, kako naj z njimi živi. Ravno zaradi te svoje učinkovitosti, me je smer tako pritegnila.

Po principu LS imamo poleg telesa in uma tudi energijo, ki nas lahko spodbuja ali omejuje. Če nas omejuje, zaradi tega trpimo. Omejuje nas zaradi disociacije in introjektov. Disociacija pomeni, da smo se od določenih stvari, ki so se nam zgodile, in so bile preveč boleče za razumeti oz. sprejeti, enostavno distancirali, jih zblokirali. To imenujemo zamrznjene strukture in te nam pivnajo energijo, zaradi njih ne moremo logično misliti, nam onemogočajo zadovoljstvo. Tudi introjekti so zamrznjene strukture, le da gre pri tem za našo notranjo podobo posameznika, ki pa ni realna. Pri stiku z ljudmi reagiramo na to notranjo sliko (ki je ponavadi boleča) in ne na realnega posameznika, zato se takrat obnašamo nenavadno ali neustrezno.

Kako deluje?

Cilj terapije je sprostiti zamrznjene strukture, da lahko sprostimo zataknjeno energijo, da se lahko prosto pretaka in ne blokira več zadovoljstva. LS uporablja točno določene stavke, sestavljene tako, da lahko sprosti to energijo. Terapevt vodi klienta čez terapijo in z njim poišče te strukture, ki so ponavadi v obliki spominov, omejujočih prepričanj, fantazij… To je tudi del običajne terapije – kar je tu drugače je, da vse te stvari v mislih tudi zagleda, začuti, razporedi in seveda pod vodstvom terapevta razbremeni. Ko ga enkrat te strukture ne omejujejo več, lahko razmišlja na drugačen, neboleč način in doseže nove odločitve. Na takšen način lahko dosežemo dogodke, ki so bili zelo dolgo časa blokirani in jih zavestno zelo težko dosežemo.

Inštitut za LS

Za kakšne težave se uporablja?

Uporablja se za skoraj vse težave, ki jih sicer obravnavamo v psihoterapiji: za depresijo, kjer zelo hitro razbremeni občutek žalosti, tako da zdravila niso potrebna. Enako pri paničnih napadih, kjer se spremembe pokažejo takoj in v nekaj tednih stanje izzveni (enako velja za anksioznost). Zelo dobro se obnese pri otrocih in mladostnikih, saj je njihov način razmišljanja tako ali tako na vizualni ravni in ne na kognitivni kot pri odraslih. O tem sem pisala v tem postu. Zaradi direktnega dostopa do notranjih slik pa je izjemno uporabna metoda za PTSD, kjer je dodaten bonus to, da klientom travme ni potrebno podoživljati, da bi se pozdravili. Uporabna je za vse vrste travm – večjih in manjših. Deluje tudi takoj po poškodbah in drugih fizičnih težavah. Zelo učinkovito pa se obnese tudi pri različnih odvisnostih npr. od kajenja, sexa, računalnika in pri motnjah hranjenja.

Ali jo lahko uporablja posameznik sam?

Da. Vsak se lahko nauči te metode. Na enodnevnem tečaju se naučite, kako zagledate in začutite svoje notranje vsebine ter uporabite točno določene stavke, da te vsebine raztopite in se jih znebite. Tako se lahko ozdravite bolečin, tesnobe, nespečnosti, jeze, nervoze…

Kako dolgo je treba hoditi na terapijo?

Kot sem že zgoraj opisala, lahko s to metodo dosegamo dolgo in globoko zataknjene vsebine. In ko jih dosežemo in razbremenimo, je učinek takojšen in razbremenitev ogromna. Toda kot pri vsakem terapevtskem procesu je zaupen in trden odnos med klientom in terapevtom ključnega pomena. Če ni zaupanja, vsebin ne bomo dosegli. Precej vpliva tudi to, koliko je že nekdo delal na sebi in koliko se zaveda svojih težav ali njihovega izvora.

Empirično lahko ocenim, da se v 3-10 obiskih lahko doseže že bistvene spremembe za posameznika. Potem pa se klienti vračajo po potrebi oz. kot to poimenujem “v grozdih” – ko se spet znajdejo v slepi ulici in ne znajo naprej, se pridejo pogovoriti in razbremeniti vsebine in nato z novim znanjem živijo naprej.

Zato je LS dobro združljiva tudi z drugimi terapevtskimi pristopi. Pogosto se mi zgodi, da pride nekdo, ki je zadovoljen s svojo običajno terapijo, toda ima občutek, da se je zataknil. Takšni klienti običajno pridejo le enkrat ali dvakrat in se nato vrnejo k svojemu terapevtu.

Več si lahko preberete še na naslednjem linku.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s