Ortoreksija

Standardno

… ko preveč zdravega škodi.

Ortoreksija je obsedenost z zdravo hrano – posameznik postane  preokupiran z izvorom hrane, s sestavinami, z vsebnostjo maščob, sestavo sladkorjev ipd. Pravzaprav se vse začne vrteti okoli hrane, kar ima seveda posledice na vsakdanje življenje in odnose. Morda se sliši nenavadno in na nek način tudi je: kako lahko nekomu zdrava hrana škodi? Poglejmo.

Vse skupaj se začne kot želja po zdravem načinu življenja. Človek opusti hitro pripravljeno hrano, enostavne sladkorje, “bela živila”, beljakovine živalskega izvora… Sprva je vse v redu. Počuti se odlično! Še več – lahko bi rekli, da celo pridobi na samozavesti, saj vidi pozitivne posledice svoje odločitve. Nekateri ostanejo na tej ravni, pri nekaterih pa se prehranjevanje razvije v motnjo, ki jo leta 1997 diagnosticiral Steve Bratman in jo originalno poimenoval orthorexia nervosa (ime je izpeljal iz grškega izraza ortho, ki pomeni “pravilen”).

Motnja se ne razvije pri vseh, ki se prehranjujejo zdravo. Razvije se pogosto pri tistih, ki so perfekcionistično strukturirani, ki gledajo na svet črno-belo, ki so preokupirani s telesno podobo in samovšečni, hkrati pa negotovi. Pri nekaterih ima poteze obsesivno-kompulzivne motnje. Vedno bolj natančno in vedno bolj predano skrbijo za vnos primernih živil. Če pojejo kaj “nezdravega” čutijo krivdo, kar jih sili v še strožji nadzor. Kmalu začnejo na podlagi prehranjevanja soditi tudi druge ljudi oziroma se lahko celo čutijo vzvišene in boljše od tistih, ki jedo vse. Zaradi te vzvišenosti postopoma niso več sprejeti v siceršnjem socialnem krogu, družijo se le še s somišljeniki ali pa se osamijo. S prehrano se ukvarjajo več ur dnevno, popolnoma so predani pripravi, jedilnike poznajo za več dni vnaprej. V ekstremnih primerih se lahko pojavijo tudi zdravstvene težave – predvsem podhranjenost ali pa se bolezen celo prevesi v anorexio nervoso – takrat praviloma posamezniki tudi poiščejo zdravniško pomoč.

Na naslednjem blogu lahko z odgovori na preprosta vprašanja preverite, če imate težave tudi vi.

Komentiraj